Wat is het?
Duaal leren is de meest doorgedreven vorm van werkplekleren, dit is leren op school én op de werkplek.
Sinds 1 september 2019 kunnen leerlingen vanaf 15 jaar hun diploma secundair onderwijs behalen door hun competenties zowel op school als op de werkplek aan te leren en in te oefenen.
Leerlingen worden op school opgevolgd en geëvalueerd door hun trajectbegeleider (leerkracht), op de werkplek worden ze opgevolgd door een mentor.
Op de pagina Wie speelt een rol? vind je meer informatie over de verschillende betrokkenen in een duaal leertraject en hun concrete rollen.
De omzendbrief duaal leren en de aanloopfase definieert een duale opleiding als een combinatie van schoolcomponent en een werkplekcomponent. Deze twee componenten samen dienen tenminste 28 opleidingsuren per week te omvatten in het gewoon secundair onderwijs en in OV 4 BuSO, in OV3 BuSO dienen ze tenminste 32 opleidingsuren te omvatten.
Waar kan het gevolgd worden?
De meeste competenties worden op de werkplek aangeleerd, afhankelijk van de opleiding gaat dit twee à drie dagen per week door. De overige dagen volgen de leerlingen theoretische én praktijkvorming op school, in een centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) of in een SYNTRA- campus.
Er zijn verschillende opleidingen binnen de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit die duaal worden aangeboden, de duur van deze opleidingen varieert tussen de opleidingen (tussen de 1 en 3 jaar)
Duaal leren kan aangeboden worden binnen het gewoon secundair als binnen buitengewoon secundair onderwijs. Hier kan je terugvinden in welke scholen en voor welke richtingen duaal leren kan gevolgd worden.
Binnen het gewoon secundair onderwijs kan dit in:
- arbeidsmarktgerichte finaliteit in de tweede en derde graad én in het 7de specialisatiejaar.
- dubbele finaliteit in de derde graad én in de Se-n-se opleidingen
Binnen het buitengewoon secundair onderwijs kan dit in:
- Opleidingsvorm 3
- Opleidingsvorm 4
Duaal leren kan ook in het hoger onderwijs gevolgd worden. Deze website spitst zich echter enkel toe op duaal leren in het secundair onderwijs. Meer informatie vind op onderwijskiezer of op de website van Vlaanderen.
Voor wie is duaal leren?
Duaal leren is er voor leerlingen die gemotiveerd én competent zijn om te leren en participeren op de werkvloer. Dit wordt gedefinieerd als arbeidsbereid en arbeidsrijp zijn.
Er zijn ook leerlingen die wel bereid zijn om te leren op een werkplek maar waarvan ingeschat wordt dat zij hier nog niet rijp of klaar voor zijn. Het inrichten van een aanloopfase, kan een antwoord geven aan deze jongeren. In deze fase worden deze leerlingen voorbereid op het leren op de werkvloer. Deze aanloopfase kan enkel binnen het gewoon secundair onderwijs ingericht worden.
De delibererende klassenraad van iedere leerling in een finaliteit arbeidsmarktgericht of dubbel, is verplicht een advies te geven betreffende de arbeidsbereidheid en arbeidsrijpheid van de leerling. Dit advies is verplicht te geven vanaf het schooljaar voorafgaand aan een mogelijke instap duaal leren.
Dit advies is niet-bindend en gekaderd binnen een ruimer onderwijsloopbaanbeleid. Meer informatie hierover vind je terug in het onderdeel 'oriënteren/screenen'.
Dit filmpje geeft een beeld van het dagelijkse leven als scholier duaal leren elektriciteit.

Meer filmpjes kan je hier vinden.