- Welke duale opleidingen zijn er?
Klik hier voor een overzicht van alle duale opleidingen.
- Wat is het verschil tussen een deeltijds en een duaal leertraject?
Duaal leren is voltijds onderwijs: in een duaal leertraject leert de leerling de competenties aan op school én op de werkplek.
Deeltijds leren is géén voltijds onderwijs: in een deeltijds leertraject leert de leerling competenties aan op school en werkt de leerling op de werkplek.
Inschrijven in het deeltijds onderwijs zal vanaf het schooljaar 2025-2026 niet meer mogelijk zijn gezien duaal leren de komende schooljaren deeltijds leren zal vervangen.
Meer info vind je hier.
- Vanaf welke leeftijd kan een leerling een duaal traject starten?
Een leerling moet ofwel minstens 16 jaar oud zijn, ofwel 15 zijn en de eerste twee jaar van het secundair onderwijs afgerond hebben (het hoeft hierbij niet geslaagd te zijn). Een duale opleiding in de derde graad dubbele finaliteit of arbeidsmarktgerichte finaliteit, kan men volgen tot in het schooljaar waarin hij/zij/het 25 jaar wordt. Voor 7e jaren (specialisatiejaar arbeidsmarkgericht of Se-n-Se dubbele finaliteit) is er geen maximumleeftijd.
- Welke leerlingen komen in aanmerking voor een duaal traject?
Duaal leren mikt op leerlingen die gemotiveerd zijn om te leren en te participeren op de werkplek (=arbeidsbereid) en competent zijn om te leren en participeren op de werkplek (=arbeidsrijp). Klik hier voor meer informatie over de toelatingsvoorwaarden voor een duaal leertraject.
- Wanneer moet het advies arbeidsrijpheid en arbeidsbereidheid gegeven worden?
Dit advies wordt standaard gegeven aan alle jongeren in een arbeidsmarktgericht structuuronderdeel of een structuuronderdeel met een dubbele finaliteit tijdens de klassenraad in juni in het 4de, 5de en 6de middelbaar.
- Moet elke school een advies arbeidsbereid en of arbeidsrijp geven?
Ja, dit is zo bepaald in de omzendbrief 'duaal leren en aanloopfase'.
- Kan een leerling met een negatief advies toch kiezen om een duaal traject te volgen?
Ja, dit advies is niet-bindend. Het blijft de individuele keuze van een leerling om al dan niet in te stappen in een duaal traject. Klik hier voor meer informatie.
- Kan een leerling geld verdienen met duaal leren?
Dit is afhankelijk van het soort contract. Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten contracten en de vergoeding die hieraan verbonden is.
- Behouden ouders van een duale leerling het groeipakket (kinderbijslag)?
Ouders blijven onvoorwaardelijk recht hebben op het groeipakket tot en met de maand waarin hun kind 18 jaar wordt. Klik hier voor meer informatie.
- Welk diploma kan je behalen in duaal leren?
De leerling kan een diploma secundair onderwijs behalen net als de leerlingen in het voltijds onderwijs. De leerling kan ook (deel)certificaten behalen als ze een deel van de opleiding hebben afgewerkt.
- Kan je duaal leren op elke school volgen?
Duaal leren kan aangeboden worden door: een school uit het voltijds secundair technisch en/of beroepsonderwijs, een centrum voor deeltijds beroepsonderwijs, een syntra-lesplaats, een hogeschool of universiteit en een centrum voor volwassenonderwijs. Klik hier voor een overzicht van scholen die een duale richting aanbieden.