Matchen
Een goede afstemming tussen school, leerling en werkplek is van cruciaal belang voor het slagen van een duaal traject.
Afstemming tussen school en bedrijf : praktische hulpmiddelen
Afstemming tussen school en bedrijf is van cruciaal belang om een succesvol duaal traject op te zetten en verder uit te rollen. Een opstartgesprek is een grote stap in die afstemming. Dit gesprek moet degelijk voorbereid en goed geleid worden. Idealiter is een opstartgesprek een gesprek tussen vier partijen: de leerling zelf, de trajectbegeleider en de praktijkleerkracht van de school (tenzij dit één en dezelfde persoon is), en de mentor van de werkplaats. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke informatie de leerling en de werkplek moeten krijgen en ook geven om zo tot een goede samenwerking te komen.
![]() |
Foto: TechniekBeeldbank.n |
Tijdens zo’n opstartgesprek stemt elke partij de verwachtingen op elkaar af. Er wordt vertrokken vanuit concrete vragen en duidelijke afspraken. De leerling spreekt zijn onderwijsbehoeftes uit en de mentor benoemt de ondersteuning die eventueel nodig is om het leerproces gezamenlijk vorm te kunnen geven op zijn werkvloer.
Dit wordt in concrete afspraken gegoten. Het is van cruciaal belang dat de leerling een evenwaardige partner is in dit proces en zo mee de verantwoordelijkheid opneemt voor zijn eigen leerproces. Zowel de leerling, als de mentor heeft eigen sterktes en groeimogelijkheden. De communicatie hierrond is essentieel.
Door gebruik te maken van een handelingsgericht gesprekskader gaat het gesprek over meer dan enkel de technische competenties die op school of op de werkvloer verworven worden. Een opstartgesprek moet voor het grootste deel gaan over algemene competenties (soft skills) en de groei die een leerling daar nog in af te leggen heeft. De verantwoordelijkheid die elke partij hierin opneemt is belangrijk om te benoemen. Dit maakt dat het leerproces een gedeelde verantwoordelijkheid wordt van elke partij rond de tafel. In dit opzicht zal het voor de trajectbegeleider ook belangrijk zijn om te benoemen dat er soms momenten van terugval zullen zijn, en afspraken te maken over wat er dan gedaan wordt door wie, wanneer, waarom, …
In het leerling- en werkplekpaspoort wordt een onderdeel opgenomen waarin de leerling, leerkracht en de mentor kunnen samenvatten waaraan zij nood hebben om op een zo optimaal mogelijke manier (aan) te leren en te ondersteunen op de werkplek en op school. Om hierbij inspiratie te bieden heeft DUOplus een document gemaakt met hulpzinnen die kunnen helpen bij het formuleren van onderwijsbehoeftes en ondersteuningsnoden.
![]() |
andere hulpmiddelen:
- Oefening afstemming + groeiverslag na afstemming : In deze documenten wordt stilgestaan bij de verschillende rollen in een duaal traject en wie welke taken en ondersteuning kan aanbieden.
- Reflectie op een bedrijfsbezoek : Met deze reflectie denkt de leerling na over zijn verwachtingen en reflecteert hij achteraf over het gesprek met het bedrijf.
