Oriënteren / Screenen
Hoe weet ik of mijn leerling het juiste profiel heeft om te starten in een duaal traject? Wat betekent 'arbeidsrijp' en 'arbeidsbereid' en wat met leerlingen die hier niet aan voldoen?
Veelgestelde vragen over oriënteren en screenen binnen duaal
-
Welke leerlingen komen in aanmerking voor een duaal traject?
Duaal leren mikt op leerlingen die gemotiveerd zijn om te leren en te participeren op de werkplek (=arbeidsbereid) en competent zijn om te leren en participeren op de werkplek (=arbeidsrijp). Klik hier voor meer informatie over de toelatingsvoorwaarden voor een duaal leertraject.
-
Wat betekent het advies arbeidsrijp en arbeidsbereid?
Dit advies wordt standaard gegeven door de delibererende klassenraad in het tweede leerjaar van de tweede graad en in het eerste leerjaar van de derde graad aan alle jongeren in een arbeidsmarktgericht structuuronderdeel of een structuuronderdeel met dubbele finaliteit. Andere jongeren kunnen dit advies krijgen op vraag. Het advies is niet-bindend en kadert binnen het brede kader van studie- en loopbaanbegeleiding. Arbeidsbereide jongeren zijn leerlingen die gemotiveerd zijn om te leren en te participeren op de werkplek. Arbeidsrijpe jongeren zijn competent om te leren en participeren op de werkplek.
-
Wanneer moet het advies arbeidsrijpheid en arbeidsbereidheid gegeven worden?
Dit advies wordt standaard gegeven aan alle jongeren in een arbeidsmarktgericht structuuronderdeel of een structuuronderdeel met een dubbele finaliteit tijdens de klassenraad in juni in het 4de, 5de en 6de middelbaar.
-
Kan een leerling met een negatief advies toch kiezen om een duaal traject te volgen?
Ja, dit advies is niet-bindend. Het blijft de individuele keuze van een leerling om al dan niet in te stappen in een duaal traject.
-
Moet elke school een advies arbeidsbereid en of arbeidsrijp geven?
Vanaf juni 2021 is het verplicht om het advies arbeidsrijpheid en arbeidsbereidheid te geven in de delibererende klassenraad in het tweede leerjaar van de tweede graad en in het eerste leerjaar van de derde graad in studierichtingen met een dubbele of arbeidsmarktgericht finaliteit.
-
Wanneer kan een jongere zich inschrijven voor een aanloopfase?
Jongeren die wel arbeidsbereid maar nog niet (helemaal) arbeidsrijp zijn, kunnen zich inschrijven in een aanloopstructuuronderdeel. De aanloopfase is dus voor leerlingen die wel de motivatie hebben om te leren op een werkplek, maar hier nog niet helemaal klaar voor zijn. Klik hier voor meer informatie over de aanloopfase.
-
Is een aanloopfase geen verloren tijd?
Ook in de aanloopfase kunnen er studiebewijzen toegekend worden (getuigschrift tweede graad secundair onderwijs van het BSO, bewijs van beroepskwalificatie, bewijs van deelkwalificatie, bewijs van competenties). De aanloopfase kan inhoudelijke focussen op drie types van competenties: loopbaangerichte competenties, arbeidsgerichte competenties en vaktechnische competenties.
-
Wat zijn de gevalideerde screeningsmethodieken?
Er bestaan zes gevalideerde screeningsmethodieken. Elke jongere die naar een aanloopfase wil gaan, moet bij aanvang gescreend worden door de aanbieder van de aanloopfase met één van onderstaande tools.
- Klaar voor duaal ontwikkeld in samenwerking tussen Universiteit Antwerpen en het Provinciaal onderwijs (zie handleiding, evaluatielijst en rubric)
- ICE-model DuLeGO!
- Screeningstool ontwikkeld door VOLTA
- SIM-ME (JES)
- InClusieF (TOPunt)
- Kickstart je Toekomst
